Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce

Redakcja 1 maja 2017 0
Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce

Streszczenie
Krzewy maliny właściwej znane były już w starożytności. Uznawano je za cenny surowiec leczniczy, posiadający niezwykłe walory odżywcze.
Olej z pestek malin, z uwagi na swoje liczne właściwości, jest jednym z najchętniej stosowanych składników naturalnych w przemyśle kosmetycznym. Główną zaletą oleju z pestek malin są duże ilości tokoferolu i karotenoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Olej z pestek malin uznawany jest za dobry naturalny filtr przeciwsłoneczny. Zalecany jest w pielęgnacji skóry ze stanami zapalnymi i podrażnieniami, doskonale natłuszczając i nawilżając skórę, ograniczając tym samym transepidermalną utratę wody.
Celem pracy było przedstawienie właściwości oleju z pestek malin i jego zastosowanie w kosmetyce.

Słowa kluczowe: olej z pestek malin, tokoferole, witamina A, właściwości antyoksydacyjne, filtr przeciwsłoneczny

 

Properties of raspberry seed oil used in cosmetics

Abstract
Red raspberry bushes have been known since ancient times, when they were considered as a valuable healing raw material. They have extraordinary nutritional values.
Red raspberry seed oil, due to its numerous properties, is one of the most used natural ingredients in the cosmetic industry. The main advantage of raspberry seed oil is a big amount of tocopherol and carotenoids that provide strong antioxidant properties. Moreover, it is considered to be a very good natural sunscreen. It is also recommended for skin inflammation and irritation. It perfectly nourishes and moisturizes the skin, reducing transepidermal water loss.
The aim of this paper was to present red rasberry seed oil properties and its application in cosmetics.

Key words: raspberry seed oil, tocopherols, vitamin A, antioxidant properties, sunscreen

 

Natalia Kalinowska, Izabela Nowak, Aleksandra Zielińska

Pracownia Chemii Stosowanej
Wydział Chemii
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
ul. Umultowska 89b
61-614 Poznań
T: +48 61 829 15 80
E: ola.zielinska@amu.edu.pl

 

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 2, 2017, 121

Napisz komentarz »

Zasubskrybuj nasz newsletter!

free newsletter templates powered by FreshMail
 

free newsletter templates powered by FreshMail
 

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij