Zastosowanie oleju arganowego w kosmetologii

Redakcja 20 listopada 2014 0
Zastosowanie oleju arganowego w kosmetologii

Streszczenie
Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego. Zawiera duże ilości tokoferoli, polifenoli, steroli i kwasów tłuszczowych. Znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, fryzjerskim, spożywczym, medycynie ludowej oraz medycynie współczesnej. Działa nawilżająco, ujędrniająco, przeciwzmarszczkowo i przeciwzapalnie. Odżywia, uelastycznia oraz łagodzi podrażnienia skórne. Badania potwierdzają wpływ oleju arganowego między innymi na zmniejszenie wydzielania sebum, obniżenie poziomu cholesterolu oraz obniżenie ciśnienia. Olej z arganii wpływa korzystnie na układ immunologiczny, działa antyoksydacyjnie i przeciwcukrzycowo.

Słowa kluczowe: olej arganowy, drzewo arganowe, tokoferole, poliferole, rytuał Hamman

Abstract
Argan oil is extracted from seeds of the argan tree. Argan oil contains large amounts of tocopherols, polyphenols, sterols and fatty acids. It is used in cosmetic and food industry, traditional medicine and modern medicine. Argan oil has moisturizing, firming, anti-wrinkle and anti-inflammatory effects. It nourishes, tones and regenerates the skin, and soothes irritations. Studies confirm the effect of argan oil among other the reduction of sebum secretion, lowering cholesterol, and blood pressure reduction. Argan oil has beneficial effect on immune system, reveals antioxidant and antidiabetic activity.

Key words: argan oil, argan tree, tocopherols, polypherols, Hamman

Patrycja Hałas
Wydział Farmaceutyczny,
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
ul. Fredry 10, 61-701 Poznań
mob. +48 531 079 571
e-mail: patrycja.halas@wp.pl

Honorata Nawrocka-Bogusz
Katedra i Zakład Biofizyki
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
ul. Fredry 10, 61-701 Poznań

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 4(3), 2014, 289-292

Napisz komentarz »

Zasubskrybuj nasz newsletter!

free newsletter templates powered by FreshMail
 

free newsletter templates powered by FreshMail
 

Dalszym korzystaniem z witryny, wyrażasz zgodę na wykorzystanie cookies. więcej informacji

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Zamknij